В много случаи този въпрос е риторичен. Защото се нуждае от ремонтиране. Отново течащият покрив (най-често срещаният проблем) е налице и нямате нужда от някой, който да ви каже, че се нуждае от ремонт. Истинският въпрос е защо да ремонтираме покрив, който очевидно няма проблеми? Ако не е разбит, не го поправяме, нали?

Мм, не толкова бързо. Опитвайки се да определите състоянието на покрива ви, докато стоите на земята или в дома ви, е напълно грешно . Проверяването на състоянието се извършва както на самия покрив, така и от долната(вътрешна) страна на покрива. Може би дори и стените и други части на дома.

Отнема опит, за да знаете какво да търсите и гледате. Засега осъзнайте, че покривът ви е постоянно подложен на нормално износване във всеки един хубав слънчев ден ( да не говорим за лошите дъждовни , ветровити , снежни дни) и могат да възникнат малки проблеми, които са невидими за вас, особено ако прецените всичко това от вътрешното ви пространство.

Основната причина за ремонт на покрива е, че се надяваме, че няма да трябва да поемате разходите за подмяната на целия покрив след време. Малките ремонти, извършени днес, може да ви струват около примерно казано 400лв.. Оставяйки ги да се превърнат в по-големи проблеми със всеки месец цената за ремонта се вдига.

Редовната поддръжка и грижата за незначителнитд проблеми, които възникват, са мъдрият подход. Бъдете проактивни, а не реакционни. Поддръжката ще разгледа стойността на покрива и ще повлияе на продължителността на живота му. Асфалтовите керемиди издържат обикновено от 15 до 25 години.

Редовната поддръжка не гарантира, че керемидите Ви ще са напълно непокътнати 25 години , но това е много по-сигурения залог , чрез който керемидите ви ще издържат максимално дълго време. Стойността на покрива включва естетическите му качества, или колко красив е домът ви с почти нов покрив. Но стойността също се отнася до това колко добре функционира покривът. В действителност това е основната ценност на покрива.

Изчакването на неотложните ремонти да се появят и да станат видими за вас е грешка. Огромна грешка.

С всичко това казано, основната част от поддръжката са рутинните проверки. Ако правите това редовно, примерно два пъти в годината, ние Ви гарантираме , че покривът ви ще запази доброто си състояние много дълго време . Една от проверките може да бъде направена от професионален изпълнител, който вероятно ще погледне на места, които не бихте взели предвид.

В идеалния случай получавате рутинни годишни инспекции на покрива, справяте се с малки проблеми, когато възникват, и получавате максимален живот на покрива си. Замяната на покрива ви трябва да бъде насрочена, вместо да е необходима, за да се реши сериозен проблем. Ето как мъдрите хора се справят с покрива си.

И отново, някои проблеми са извън вашия контрол дори при чести проверки. И така, останалата част от тази статия е за тези, които се нуждаят от ремонт и искат да извлекат максимална полза от тази ситуация. Поддържайте разходите ниски. Направете сигурни залози. Просто , нали ?

 

Какво да ремонтираме?

Основни части от покрива , който обикновено се нуждаят от ремонтиране са:

  • Комин
  • Подпокривно фолио
  • Вентилационни отвори или други вентилационни тела
  • Керемиди, плочки или дори листове
  • Подложка или мембрана
  • Шевовете

Това е основното..

Разбирането на покривната терминология е полезно за времето, когато може да се наложи да поправите или да получите помощ за всичко свързано с вашия покрив.

Изпълнителите са склонни да включват собствения си език по отношение на методите, които използват, за да се справят с проблема, плюс материалите, които биха използвали. Прегледът и разбирането на термините е полезно, но винаги се обърнете към изпълнителя относно това какво означават термините, които използват.