Ако сте като американците, мазето ви вероятно е пълно със сезонни елементи за декорация, фитнес оборудване, рядко използвани уреди, инструменти, консумативи за градинарство и може би дори книги и семейни спомени.

Няма нищо лошо в това, но след годините на натрупване започва да се изчерпва пространството или ако намирането на това, което търсите, стане невъзможно, може би е време за сериозно почистване. И кое е по-доброто време за почистване и организиране от пролетта?

https:/къртичисти.com/е тук, за да ви помогне.

Управлявайте времето си разумно

Първо, умствено и физически се подгответе да прекарате поне половин ден в мазето. Изберете ден, когато не трябва да ходите никъде и да отделите цялото си време за този проект. Надеждата, че може почистването да бъде направено в рамките на един час, е голяма грешка и сигурен начин да повлечете това почистване за седмици.

Също така, избягвайте да губите време за чувствата. Всички сме били там: намирате стар фотоалбум и ето – 40 минути се губят, като просто прелитате през страниците и си спомняте за добрите стари дни. Никога не забравяйте, че целта ви е да почистите – след като приключите, винаги можете да се върнете и да прегледате този албум (защото сега е лесно да го намерите).

Облечете се подходящо

Никога не знаеш какво може да се крие в мазето ти, особено ако не си го почиствал от години.

  • – Носете дрехи, които нямате нищо против да изцапате, и такива, които покриват ръцете и краката ви.
  • – Поставете маска за лице, за да се предпазите от прах, алергени и спори на мухъл.
  • – Сложете очила, в случай че се вдигне много прах
  • – Не ходете боси в едно недовършено мазе .
  • – Използвайте гумени ръкавици, ако срещнете нещо неприятно.

Осигурете достатъчно осветление

Ще трябва да видите какво правите, затова започнете почистването, като измиете прозорците, ако имате такива в мазето си. Почистете и двете страни и се наслаждавайте на слънчевата светлина. Ако все още няма достатъчно светлина, сложете няколко лампи и ги включете. Също така проверете крушките в мазето – те биха могли да засветят много по силно след избърсването им от прахта.

Отделете нещата, които заемат най-много място

Огледайте мазето си и отбележете отделните елементи, които заемат най-много място – стар диван, за който нямате място или оборудване за фитнес, което никой не е използвал през последните 5 години. Сега е подходящото време да преоцените вашите притежания. Някои от тях вече не ви трябват (доказано от годините на събиране на прах в мазето.) Продавайте, дарете или изхвърлете старите неща, от които нямате нужда. Това ще ви помогне да освободите малко място за по-важни неща.

Какво не е за тук?

Понякога странни неща , приключват живота си в мазето ви : играчките, оставени от децата и забравени, празни бутилки за миене на съдове, предназначени за рециклиране, или неща, които просто сте хвърлили там, за да ги махнете от погледа ви. Бързо сканирайте мазето си, за да идентифицирате тези елементи и да ги върнете там, където им е мястото: на горния етаж, в гаража, в пералното помещение или в контейнера.

Други неща, които не принадлежат на мазето ви, са счупените предмети. Може би сте ги пазили с намерението да ги поправите но нека бъдем реалисти: това няма да се случи. Така че, или ги поправете или ги изхвърлете в някое от съоръженията за рециклиране – поне ще помагнете на майката природа.

Сортиране

Тук идва трудната част – сортиране на неща в мазето ви. Най-важното е да останете съсредоточени и да използвате собствената си система за това как искате да организирате нещата. Допълнителният интернет кабел може да бъде в кутията „кабели“ или да е класифициран под „компютърни неща“. Всичко зависи от вас.